En parhusdröm i Emaus

På en hög tomt i Malax, står två moderna parhus som Arkitek planerat och byggt. I ett av husen hittade Märta Dahl sin drömlägenhet. Nu stormtrivs hon i sitt stilrena hem nära naturen.

Märta ville gärna bo kvar i bostadsområdet Emaus i Malax då hon sökte en ny lägenhet för ett par år sen. I Emaus hade hon nära till skidspåret, nära till idrottshallen och nära till barnbarnen. Därför blev hon glad då hon fick höra att Arkitek planerade att bygga två parhus på en fin tomt på området. Arkitek hade redan sålt två av lägenheterna och Märta fick bråttom att ta kontakt med VD Ben Tuomela. De tittade på ritningarna och Märta fick besöka en lägenhet i ett likadant parhus som nu skulle byggas.

”Jag visste att Arkitek hade ett gott rykte och tänkte att då blir det nog ett bra bygge här också. Från första början var allt tydligt och klart. Jag fick ett jättegott intryck direkt”, berättar Märta, som bestämde sig för att köpa en av lägenheterna.

Ekorrvägen parhus

Märta stormtrivs i sin nya lägenhet i Emaus och har bara gott att säga om Arkitek: ”Jag rekommenderar Arkitek för både byggande och renoveringar. De är unga men har redan mycket erfarenhet. De är väldigt tillmötesgående och det är lätt att diskutera med dem.”

I november 2018 drog byggarbetet igång på parhustomten och redan före jul hade skogen på tomten fått ge vika för två utvändigt färdiga parhus. Bygget fortskred lika snabbt på våren. Märta berättar att hon blev imponerad av Arkiteks noggranhet på byggarbetsplatsen:

”Jag lade märke till att det alltid var städat på bygget och på tomten. Det var inte en massa skräphopar överallt, utan ordning och reda, också på skräpet. Jag fick alltid ett väldigt vänligt bemötande då jag tittade in, fastän jag inte förstod mig på själva byggandet. De var väldigt sakliga och hade allting uppdaterat i mappar och instruktioner. Man fick en känsla av att här går allt rätt till.”

”Jag lade märke till att det alltid var städat på bygget och runtomkring på tomten. Det var inte en massa skräphopar överallt, utan ordning och reda, också på skräpet.”

Märta gillar den moderna planeringen på parhuslägenheterna. De stora fönstren mot terassen gör lägenheten ljus och med den öppna planlösningen kommer alla kvadratmetrar i användning. Bottenplanen fungerar både för Märta och hennes yngre grannar med familj. Märta köpte en färdigt inredd lägenhet och valde utförandet bland de alternativ som Arkitek hade plockat fram. Lägenheterna kom med hög utrustningsnivå, där exempelvis både integrerad mikro och diskmaskin ingick i helheten. Märta skryter på Arkiteks goda smak och tycker det fanns inredningsalternativ för alla.

”Jag fick välja köks- och badrumsinredning, färger, material och väggar. För golvet fanns det fyra olika material att välja mellan. Det var bra att det inte var för många alternativ. Arkitek har god smak och alla alternativ var stilrena. Allt är stadigt och redigt byggt. Man märker att de inte har fuskat med något billigare material.”

Ekorrvägen parhus

I parhusbygget ingick även en färdig gårdsplan med gräsmattor, blomrabatter, stensättning och kantstenar.

”Hela processen löpte utan krångel från början till slut. Också bolagsbildandet gick lätt med Arkitek. Vi träffades en lördag och allt var mycket väl förberett.”

Märta var den första som flyttade in i sin parhuslägenhet då husen stod klara i maj 2019. Under sommaren färdigställde Arkitek gårdsplanen med gräsmattor, blomrabatter, stensättning och kantstenar. Märta är nöjd med att hela byggprocessen gick smidigt, att dokumentationen var välskött och att allt var klart då Arkitek hade lovat. Med erfarenhet av ett tidigare parhusbygge vet hon att det inte alltid är så:

”Här var det kvalitet, ordning och reda. Alla datum stämde och när jag skulle flytta in var allt jättefint städat. Hela processen löpte utan krångel från början till slut. Också bolagsbildandet gick lätt med Arkitek. Vi träffades en lördag och allt var mycket väl förberett.”

 

Text: Sarah Väre
Bilder: Linda Tuomela

Lägenheter i två parhus med biltak

Bostadsyta: 81 m2 + 15 m2 biltak och 4 m2 varmt förråd

Rumsfördelning: 2 sovrum + 1 badrum med bastu + vardagsrum/kök/matplats

Våningar: 1

Byggnadssätt: Elementhus

Omfång: Helhetsentreprenad

Färdigt: Maj 2019

Fler bilder från Märtas nya hem: