Med stora fönster mot havet

På en vacker strandtomt i Malax står Linda Thors och Niklas Iso-ahos moderna enplanshus med skild bastubyggnad och biltak. Huset och bastun präglas av stora fönster mot havet och av en öppen planlösning.

Tidigt märkte Linda och Niklas hur fint deras nya hem vid vattnet skulle bli. Det som planerades som ett andrahem blev istället ett permanent året-runt-boende. Allt i huset är planerat utgående från parets behov; det har två sovrum, ett för paret och ett för Lindas tonåriga son, en stor terass för soliga dagar och en bastubyggnad där gäster har egna utrymmen att dra sig tillbaka till.

Linda och Niklas visste redan från början hur de ville att deras kommande hem skulle se ut. Fönsterväggen mot havet var ett krav de inte tänkte tumma på. Linda googlade byggföretag och hittade Arkitek:
”Vi ville att någon fristående skulle rita vårt hus eftersom alla de husbolag vi kontaktade sade att våra ritningar inte skulle gå att förverkliga till ett rimligt pris. Våra stora fönster passade inte in i husbolagens färdiga modeller. Vi tänkte att kanske yngre personer har nya idéer och var glada då Arkitek kunde leverera det vi ville ha. Dessutom var de det förmånligaste alternativet”, berättar Linda och Niklas.

Linda Thors och Niklas Iso-aho är nöjda med sitt drömhus vid vattnet. ”Det känns jättebra att bo här. Man kopplar av här på ett helt annat sätt än i stan.”

Paret beställde husritningarna och ett skivfärdigt hus av Arkitek. Efter en offertrunda valde de Arkitek också för att färdigställa drömhemmet. Byggnadens sockel gjöts i oktober 2018 och själva byggarbetet började i november. Huset är platsbyggt, men blev vindtätt lika snabbt som ett elementhus, på bara tre dagar:
”Då vi bygger mäter och sågar vi allt på förhand. Sen tar vi en knyck när vi är lite mer folk på plats, så det blir vädertätt på kort tid. Fördelen med att skruva ihop allt på ställe är att det blir stabilt och håller. Tack vare platsbygget kunde vi också bygga de stora fönstrena ända från golvet”, berättar Ben Tuomela, VD på Arkitek.

”Huset är platsbyggt, men blev vindtätt lika snabbt som ett elementhus, på bara tre dagar.”

Lindas och Niklas husbygge gick på många sätt smärtfritt, men husets glasvägg mot havet höll på att bli ett huvudbry, även efter att man löst de tekniska problemen med de stora fönstrena. Paret hade hittat en fönstertillverkare som lovade leverera de 3,40 x 2,70 meter stora fönsterrutorna, men efter att glaspartiet redan var beställt fick de av en slump veta att den valda leverantören gått i konkurs. Lyckligtvis hittades en ny duktig fönsterleverantör. Trots att fönstren kom på plats 5-6 veckor senare än planerat var huset inflyttningsklart till midsommaren 2019, dvs till och med några veckor tidigare än det som Arkitek ursprungligen lovat.

Genom de stora fönstrena i vardagsrummet och deras sovrum kan Linda och Niklas beundra årstiderna i Malax skärgård.

”Arkitek är pålitliga och samvetsgranna. De är snabba, noggranna och duktiga och håller vad de lovat.”

Linda och Niklas är glada att de valde Arkitek för sitt byggprojekt. De konstaterar att samarbetet flutit på bra och att det inte varit några bekymmer. De tycker att det varit enkelt att bygga hus:
”Vi har varit jättenöjda med Arkitek. Vi fick precis det hus som vi hade tänkt oss. Arkitek är pålitliga och samvetsgranna. De är snabba, noggranna och duktiga och håller vad de lovat. När vi undrat över något har det bara varit att ringa dem och så har vi fått svar. För grundarbetet och elen valde vi andra företag än de som Arkitek vanligtvis jobbar med, men Arkitek är flexibla och har samarbetat jättebra med dem också. Vi skryter på Arkitek åt alla som frågar”, säger Linda och Niklas med ett leende.

 

Text: Sarah Väre
Bilder: Linus Lindholm

I den skilda bastubyggnaden finns förutom bastu och duschutrymmen även omklädningsrum och gästrum.

Enplanshus med bastubyggnad och biltak

Bostadsyta: 150 m2 (huset) + 50 m2 (bastubyggnaden) + 70 m2 (biltak)

Rumsfördelning: 2 sovrum + 2 badrum + vardagsrum/kök/matplats + walk-in closet + hjälpkök

Våningar: 1

Byggnadssätt: Platsbyggt

Omfång: Från ritningar till färdiga hus med terrass

Färdigt: Juni 2019

Fler bilder från Lindas och Niklas nya hem: