Suuret ikkunat merelle

Kauniilla rantatontilla Maalahdessa komeilee Linda Thorsin ja Niklas Iso-ahon moderni yksikerroksinen talo erillisellä saunarakennuksella ja autokatoksella. Taloa ja saunaa koristaa suuret ikkunat merelle ja avoin pohjaratkaisu.

Linda ja Niklas näkivät jo varhaisessa vaiheessa miten hieno heidän merenääreisestä kodistaan tulisi. Kakkoskodista tulikin vakituinen ympärivuotinen asunto. Kaikki talossa suunniteltiin parin tarpeiden mukaan; talossa on kaksi makuuhuonetta, yksi pariskunnalle ja toinen Lindan teini-ikäiselle pojalle, iso terassi aurinkoisille päiville sekä saunarakennus vierashuoneineen.

Linda ja Niklas tiesivät alusta alkaen miltä he haluaisivat tulevan kotinsa näyttävän. Ikkunaseinä merelle oli vaatimus, josta he eivät halunneet tinkiä. Linda googlasi rakennusyrityksiä ja löysi Arkitekin:
”Halusimme itsenäisen toimijan piirtämään talomme, koska kaikki talotoimittaja joihin otimme yhteyttä totesivat, ettei meidän suunnitelmia pystyisi toteuttamaan kohtuuhinnalla. Isot ikkunamme eivät sopineet taloyritysten valmiisiin malleihin. Ajattelimme, että ehkä nuorilla tekijöillä olisi uusia ideoita ja olimme iloisia kun Arkitek pystyi toimittamaan haluamamme ratkaisut. Arkitek oli samalla myös edullisin vaihtoehto”, kertoo Linda ja Niklas.

Linda Thors jag Niklas Iso-aho ovat tyytyväisiä unelmataloonsa meren äärellä. ”Tuntuu todella hyvältä asua täällä. Täällä rentoutuu ihan eri tavalla kuin kaupungissa.”

Pari tilasi talon rakennuspiirustukset ja levyvalmiin talon Arkitekilta. Tarjouspyyntökierrokseen jälkeen he myös valitsivat Arkitekin viimeistelemään unelmakotinsa. Rakennuksen sokkeli valettiin lokakuussa 2018, ja itse rakennustyö aloitettiin marraskuussa. Talo rakennettiin paikallaan pitkästä tavarasta, mutta se saatiin tuulenpitäväksi yhtä nopeasti kuin elementtitalo, vain kolmessa päivässä:
”Kun rakennamme talon pitkästä tavarasta mittaamme ja sahaamme kaiken etukäteen. Sitten teemme kerralla enemmän kun meitä on useampi paikalla, ja saamme talon tuulenpitäväksi lyhyessä ajassa. Paikan päällä ruuvaamisen etu on siinä, että lopputuloksesta tulee lujarakenteinen ja kestävä. Paikalla rakentamisen ansiosta pystyimme myös toteuttamaan isot ikkunat lattiasta kattoon”, kertoo Ben Tuomela, Arkitekin toimitusjohtaja.

”Talo rakennettiin paikallaan pitkästä tavarasta, mutta se saatiin tuulenpitäväksi yhtä nopeasti kuin elementtitalo, vain kolmessa päivässä.”

Lindan ja Niklaksen rakennusprojekti oli monella tapaa vaivaton, mutta talon isosta lasiseinästä merelle oli lähellä tulla päänvaiva vielä senkin jälkeen kun isojen ikkunoiden tekniset ongemat oli ratkaistu. Pari oli löytänyt ikkunavalmistajan, joka oli luvannut toimittaa 3,40 x 2,70 metriä suuret ikkunaruudut, mutta kun ikkunat jo oli tilattu Linda ja Niklas saivat sattumalta tietää, että valmistaja oli mennyt konkurssiin. Onneksi löytyi uusi taitava ikkunavalmistaja. Vaikka ikkunat asennettiin paikoilleen 5-6 viikkoa suunniteltua myöhemmin, talo oli muuttovalmis jo juhannuksena 2019, jopa joitain viikkoja aiemmin kuin mitä Arkitek alun perin oli luvannut.

Olohuoneen ja makuhuoneen suurista ikkunoista Linda ja Niklas voivat ihailla vuodenaikoja Maalahden saaristossa.

”Arkitekiläiset olivat luotettavia ja tunnollisia. He ovat nopeita, huolellisia ja taitavia ja pitävät lupauksensa.”

Linda ja Niklas ovat iloisia, että he valitsivat Arkitekin rakennusprojektiinsa. He toteavat, että yhteistyö sujui hyvin, eikä rakentamisessa ollut sen kummemmin murheita. Heidän mielestään talon rakentaminen on ollut helppoa:
”Olemme olleet todella tyytyväisiä Arkitekiin. Saimme juuri sellaisen talon minkä halusimme. Arkitekiläiset olivat luotettavia ja tunnollisia. He ovat nopeita, huolellisia ja taitavia ja pitävät lupauksensa. Kun olemme miettineet jotakin, olemme vain voineet soittaa heille ja nopeasti saaneet vastauksen. Pohja- ja sähkötöihin valitsimme eri yritykset kuin ne, joiden kanssa Arkitek tavallisesti tekee yhteistyötä, mutta Arkitekin työntekijät olivat joustavia ja yhteistyö sujui todella hyvin. Kehumme Arkitekia kaikille jotka kysyvät”, kertovat Linda ja Niklas hymyillen.

 

Teksti: Sarah Väre
Kuvat: Linus Lindholm

Erillisessä saunarakennuksessa on, paitsi sauna ja suihkutilat, myös pukuhuone ja vierashuone.

Yksikerroksinen talo saunarakennuksella ja autokatoksella

Asuintilojen pinta-ala: 150 m2 (talo) + 50 m2 (saunarakennus) + 70 m2 (autokatos)

Huoneratkaisu: 2 makuuhuonetta + 2 kylpyhuonetta + olohuone/keittiö/ruokatila + walk-in closet + apukeittiö

Kerroksia: 1

Rakennustapa: Paikalla rakennettu pitkästä tavarasta

Laajuus: Rakennuspiirustuksista muuttovalmiiseen taloon terasseineen

Valmis: Kesäkuussa 2019

Lisää kuvia Lindan ja Niklaksen uudesta talosta: